Etusivu: Bittimittari.fi
Etusivu: Bittimittari.fi
Valikko

Bittimittari.fi on nettiyhteyden nopeuden ja laadun mittaamiseen kehitetty Traficomin palvelu, jonka avulla saat tietoa nettiyhteytesi eri ominaisuuksista. Nettiyhteyden nopeuden ja laadun mittaamisen lisäksi palvelu auttaa sinua tulkitsemaan mittaustuloksia ja arvioimaan, soveltuuko nykyinen nettiliittymäsi parhaiten tarpeisiisi.

Bittimittari.fi-palvelu on käytettävissä mobiilisovelluksena (iOS tai Android) ja yleisimmillä nettiselaimilla. Palvelun käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. 

Mobiilisovellusta käyttöön otettaessa palvelu pyytää lupaa päästä hyödyntämään mittaukseen käytettävän laitteen käyttöoikeus- ja sijaintitietoja. Sovellus pyytää näitä lupia, jotta se pystyy näyttämään riittävän kattavat tiedot tehdystä mittauksesta. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi operaattori, jonka verkosta mittaus on tehty tai mitatun verkon verkkotekniikka. Mittauksia voi tehdä myös ilman lupien antamista, mutta tällöin näytettävät mittaustulokset ovat puutteelliset. Lupia voi jälkikäteen muokata mobiililaitteen asetuksista erikseen Bittimittari.fi-sovellukselle.

Selainsovellusta käytettäessä palvelu ei saa tietoja käyttäjän sijaintipaikasta.

Traficom kerää palvelusta saatavaa mittaustietoa ja voi käyttää sitä valvonta- ja seurantatyössään. Esimerkiksi mittaustulosten perusteella voidaan tarkastella alueellisesti matkaviestinverkkojen toimivuutta ja muodostaa niistä tilannekuvaa valvontatyön pohjaksi. Selaimella ja sovelluksella tehtyjen mittausten tuloksia hyödynnetään analysoitaessa Suomessa käytössä olevien nettiyhteyksien laatua kiinteissä ja mobiiliverkoissa sekä verrattaessa markkinoituja nopeuksia käyttäjien saavuttamiin nopeuksiin. Traficom tulee julkaisemaan palvelun avulla kerättyä mittausdataa Tieto.Traficom kartat-palvelussaan.

Palvelukuvaus

Palvelun tietosuojaseloste (Ulkoinen linkki)

Mitä mittaustulokset tarkoittavat?

Nettiyhteyden nopeuden ja laadun mittaaminen on helppoa, mutta mitä numerot mittaustuloksessa todellisuudessa merkitsevät sinun ja muiden yhteyttä käyttävien tarpeet huomioiden? Katsotko paljon elokuvia ja kaipaat mahdollisimman hyvää kuvanlaatua, vai käytetäänkö yhteyttä lähinnä nettisurffaukseen ja pankkiasiointiin? Netin kulutusta voidaan jakaa käyttäjien kesken siinä missä sähköä ja vettäkin, joten arvioitaessa yhteyden riittävyyttä, on erityisen tärkeää tietää paljonko sillä on käyttäjiä.

Käyttäjien ja palvelun vaatimukset vaihtelevat aina tapauskohtaisesti, mutta Bittimittari.fi-palvelu arvioi miten mittaamasi yhteys riittää tarpeisiisi viiden yleisen käyttötapauksen avulla:

  • nettisurffaus ja asiointi
  • videopuhelut tai etätyö/-opiskelu
  • elokuvien ja tv:n katselu korkealla laadulla
  • nopea päivitysten lataaminen, sisältöjen jakaminen tai pilvipalveluiden käyttö
  • nettiyhteyttä vaativa moninpelaaminen.

Bittimittari.fi-palvelun "Mitä tulokset tarkoittavat?" -osiossa voit arvioida, kuinka tärkeitä eri käyttötapaukset sinulle tai perheellesi ovat. Palvelu näyttää mittaustuloksen ja tekemiesi valintojen perusteella yhteydellesi yleisarvosanan ja kertoo, kuinka hyvin mitatulla nettiyhteydellä valitsemasi käyttötapaukset pääsääntöisesti toimivat. Tulokset ovat suuntaa-antavia ja kuvaavat yksittäisen mittaustuloksen toimivuutta tekemiesi valintojen perusteella. Tuloksesta ei voi päätellä nettiyhteytesi kokonaislaatua, sillä yhteyden nopeus ja laatu voivat vaihdella vuorokauden eri aikoina. Kannattaakin tehdä mittauksia useamman kerran päivässä, jolloin syntyy parempi kuva yhteyden toimivuudesta ja laadusta.

Mihin perustuvat mittaustuloksesta näytettävät arviot nettiyhteyden laadusta?

Traficom on määrittänyt mittaustuloksen taustalla olevat lataus- ja lähetysnopeudet sekä viiveen raja-arvot tekemiensä mittausten, palvelujen yhteydessä ilmoitettujen suositusten sekä asiantuntijanäkemysten perusteella. Yksittäisen käyttötapauksen piirissä voidaan käyttää lukuisia eri sovelluksia, joiden tekniset vaatimukset voivat vaihdella suhteellisen paljon. Myös käyttäjän kokemus laadusta on hyvin yksilöllinen ja siihen vaikuttavat myös käytetty laite, erityisesti ruudun koko ja tarkkuus.

Arviot perustuvat oletukseen, että palveluja käytetään mobiililaitetta suuremmalta ruudulta. Arvioita kuvaavien arvosanojen tarkoitus on antaa aiheeseen perehtymättömillekin käyttäjille mahdollisuus arvioida yhteyden toimivuutta. Palvelut voivat toimia matalammankin arvosanan saaneilla yhteyksillä sujuvasti, mutta tämä saattaa vaatia käyttäjältä kärsivällisyyttä sekä tyytymistä suppeampaan tai hieman heikkolaatuisempaan palveluun. Parhaimpiin arvosanoihin yltävät yhteydet toimivat käyttötapauksissa sujuvasti käytettiinpä mitä tahansa yleisiä palveluita.

Eri palveluihin kohdistuvat vaatimukset tyypillisesti kasvavat ajan saatossa ja Traficom päivittää niihin liittyviä raja-arvoja tarpeen mukaan.

Katso palvelun käyttämät raja-arvot.

 

Päivitetty