Etusivu: Bittimittari.fi
Etusivu: Bittimittari.fi
Valikko

Osallistu palvelun kehittämiseen ja anna meille palautetta!

Traficom jatkaa palvelun kehittämistä ja ottaa mielellään vastaan sitä koskevia kehitysehdotuksia ja muuta palautetta. Voit lähettää nämä palautelomakkeella tai soittamalla puhelinpalveluumme numeroon 0295 345 610. Puhelinpalvelu on auki arkisin klo 9-15.

Anna palautetta Bittimittari.fi-palvelusta

Bittimittari.fi-projektin ja kehitystyön taustaa

BEREC (Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelin) kilpailutti vuonna 2018 mittaustyökaluhankinnan, joka toteutettaisiin avoimena lähdekoodina ja olisi jäsenmaiden vapaasti hyödynnettävissä ja muokattavissa. Mittaustyökaluhankinnan tarkoituksena oli edistää internetin avoimuutta ja mahdollistaa nettiyhteyksien laadun yhdenmukainen mittaaminen ja tarkastelu jäsenmaiden välillä. Vuonna 2019 starttasi Traficomin Bittimittari.fi-projekti. Harmillisesti BERECin mittaustyökalu ei kuitenkaan täyttänyt sille asetettuja vaatimuksia, joten työtä yhdenmukaisia mittaustyökaluja kohti lähdettiin tekemään uudelta pohjalta.

BEREC keräsi tietoa sääntelyviranomaisten käytössä olevista mittaustyökaluista sekä parhaista käytännöistä. Valtaosa käytössä olevista sääntelyviranomaisten tarjoamista avoimen lähdekoodin sovelluksista perustuu Netztest-koodiin. Traficom puntaroi projektissa eri vaihtoehtoja ja päätyi ottamaan oman mittaustyökalunsa kehitystyön pohjaksi Itävallan sääntelyviranomaisen tarjoaman RTR-NetTest-palvelun. Myös Bittimittari.fi perustuu avoimeen lähdekoodiin, jota muut jäsenmaat voivat hyödyntää omissa projekteissaan.

Konkreettinen kehitystyö alkoi vuoden 2021 keväällä, kun kilpailutuksella palvelun toteuttajaksi valittiin Visma Consulting Oy. Operaattoreita tasapuolisesti kohtelevien mittausten varmistamiseksi Bittimittari.fi -palvelun mittauspalvelimet sijaitsevat lähellä Suomen suurinta internetin yhdysliikennepistettä. Mittauspalvelimista ja niiden tietoliikenteen toteutuksesta vastaa CSC-Tieteen tietotekniikan keskus Oy. Bittimittari.fi-palvelun visuaalisen ilmeen ja käytettävyyden suunnittelua on yhdessä Traficomin projektiryhmän kanssa tehnyt Valve Branding Oy.

Sidosryhmät mukana kehitystyössä

Palvelu koskee myös Traficomin sidosryhmiä ja kehitystyöt on haluttu pitää mahdollisimman läpinäkyvänä ja avoimena. Sidosryhmät ovat matkan varrella osallistuneet kehitystyöhön lukuisissa työpajoissa ja toimittamalla ehdotuksia ja näkemyksiä palvelun kehittämiseksi. Vuorovaikutus sidosryhmien kanssa onkin ollut ensiarvoisen tärkeää palvelua kehitettäessä.

Lisätietoa Itävallan sovelluksesta kiinnostuneille:

RTR-NetTest (Ulkoinen linkki)

Github RTR-NetTest (Ulkoinen linkki)

Päivitetty